Author Topic: My 2003 Taco. Help!!  (Read 675 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

epantano

  • Offline Rock Master
  • ***
  • Turtle Points: 275
  • Posts: 143
  • Member since Aug '16
  • Crawling with Marlin
    • View Profile
My 2003 Taco. Help!!
« on: Apr 10, 2020, 07:35:04 AM »
Hey Guys,

Been a long time fan on here and I have been working on my03 taco with the 5VZ FE in it. I recently had issues with the truck starting at all after a heavy rainstorm. I also noticed that the battery died overnight. I realized I had some parasitic draws. I managed to narrow it down to the EFI circuit and the ECT. I also realized water had got in the cab, So I sealed it up really well and pulled everything to let it dry.

Things i've done so far after it dried.
1. Check for spark - Good
2. Checked that I had fuel pressure to the rail - Good
3. Pulled the computer and realized it was full of water, cleaned it out and cleaned up the contacts as best I could. (Parasitic draws went away)

What else can I look at? The truck will just crank over and over. I did manage to get it started for a second by spraying starter fluid into the intake..

Im leaning towards a dead computer but wanted to see what else I could check before spending 100 of $$ on a computer.

Thanks You!

gnob

  • Offline 4WD Legend
  • *****
  • Turtle Points: 486
  • Posts: 810
  • Member since May '02
    • View Profile
Re: My 2003 Taco. Help!!
« Reply #1 on: Apr 10, 2020, 09:08:59 AM »
Can you read data?
When you key on does check engine light illuminate?
hold this. . .

epantano [OP]

  • Offline Rock Master
  • ***
  • Turtle Points: 275
  • Posts: 143
  • Member since Aug '16
  • Crawling with Marlin
    • View Profile
Re: My 2003 Taco. Help!!
« Reply #2 on: Apr 10, 2020, 09:14:28 AM »
Check engine light is on when I have in the on position.

I can't read any codes. Won't connect to the computer at all.

Sent from my PH-1 using Tapatalk


gnob

  • Offline 4WD Legend
  • *****
  • Turtle Points: 486
  • Posts: 810
  • Member since May '02
    • View Profile
Re: My 2003 Taco. Help!!
« Reply #3 on: Apr 10, 2020, 10:25:51 AM »
Go unplug the tps and see if you have a 5V reference
hold this. . .

epantano [OP]

  • Offline Rock Master
  • ***
  • Turtle Points: 275
  • Posts: 143
  • Member since Aug '16
  • Crawling with Marlin
    • View Profile
Re: My 2003 Taco. Help!!
« Reply #4 on: Apr 10, 2020, 10:37:53 AM »
Thanks I'll try that out when I got home tonight. Didn't think to check that. That would definitely help with checking the computer

Sent from my PH-1 using Tapatalk


epantano [OP]

  • Offline Rock Master
  • ***
  • Turtle Points: 275
  • Posts: 143
  • Member since Aug '16
  • Crawling with Marlin
    • View Profile
Re: My 2003 Taco. Help!!
« Reply #5 on: Apr 11, 2020, 07:28:40 AM »
No 5v there either. Must be the computer? Considering it was full of water it makes sense...

Sent from my PH-1 using Tapatalk


gnob

  • Offline 4WD Legend
  • *****
  • Turtle Points: 486
  • Posts: 810
  • Member since May '02
    • View Profile
Re: My 2003 Taco. Help!!
« Reply #6 on: Apr 11, 2020, 08:50:55 AM »
Yes id say ecm is fubar
hold this. . .

epantano [OP]

  • Offline Rock Master
  • ***
  • Turtle Points: 275
  • Posts: 143
  • Member since Aug '16
  • Crawling with Marlin
    • View Profile
Re: My 2003 Taco. Help!!
« Reply #7 on: Apr 14, 2020, 09:56:04 PM »
Yes id say ecm is fubar
I kinda figured. Waiting on a new one to arrive. Hopefully it does the trick.

Thanks for your help.

Sent from my PH-1 using Tapatalk


 
 
 
 
 

Related Topics

10 Replies
4922 Views
Last post Jun 10, 2003, 01:32:50 AM
by mr4x42u
13 Replies
3469 Views
Last post Aug 07, 2008, 04:32:54 PM
by GJToyotabug
2 Replies
2125 Views
Last post Nov 30, 2010, 09:43:48 AM
by 3.4Runner
0 Replies
1136 Views
Last post Jul 27, 2014, 09:27:38 AM
by Bradtoyotas
0 Replies
567 Views
Last post Dec 30, 2015, 07:29:04 PM
by Noofed