Author Topic: Water Pump Help!!  (Read 1307 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

njyota93

  • Offline Dusty Trails
  • *
  • Turtle Points: 0
  • Male Posts: 6
  • Member since Oct '12
  • NJ4WD
    • View Profile
Water Pump Help!!
« on: Nov 12, 2012, 05:37:48 PM »
I spent hours looked at online youtube, forums and factor service manual for a what holds the water pump onto the timing belt cover on a 2.4 engine. :hammerhead:

My son's truck had a cooling leak from the pump. When I pulled the pump there were 3 bolts that were not stock. They were rusted. I called the Toyota dealer and they were telling me there are 6 bolts and 3 studs.

Does anyone you know what bolts go where?

I think this is why it was leaking, the threads were a bit buggered up too.

Thanks for any info you have!!

tgmaul88

  • Offline 4WD Legend
  • *****
  • Turtle Points: 30
  • Male Posts: 979
  • Member since Feb '12
  • Im still alive
    • View Profile
Re: Water Pump Help!!
« Reply #1 on: Nov 12, 2012, 06:00:14 PM »
2 studs the rest are just 10mm bolts all same size,  if your cover is screwed up you can replace it, but make sure all the holes are clean of broken off studs

Rocksurfer

  • Momentum Man
  • Offline Gold Turtle Award
  • *
  • Turtle Points: 558
  • Male Posts: 13,812
  • Member since Jul '04
  • Lego Enforcement
    • View Profile
    • Spinnin4s 4x4 Club
Re: Water Pump Help!!
« Reply #2 on: Nov 13, 2012, 05:55:12 AM »
Sounds like the cover bolt holes got messed up when someone replaced the pump at some point, pretty common with someone replacing the pump to cross thread them or pull the threads out if they are not careful. You may have to replace the cover since once messed up there is no real fix.
The Ghost-Rider/Ghost Runner

:ninja: The Ninja

R.I.P. Paul Acosta: In work, In play, In life, a friend forever

No matter how far you fall, the ground will always catch you

njyota93 [OP]

  • Offline Dusty Trails
  • *
  • Turtle Points: 0
  • Male Posts: 6
  • Member since Oct '12
  • NJ4WD
    • View Profile
Re: Water Pump Help!!
« Reply #3 on: Nov 13, 2012, 05:20:24 PM »
Thank you for the help!!

I went ahead and ordered the correct bolts from Toyota, I do not want rusted bolts.

I did run the tap through all of the threads. All seem good to go!

 
 
 
 
 

Related Topics

1 Replies
1474 Views
Last post Jun 20, 2006, 09:32:30 AM
by Mike D
22 Replies
4496 Views
Last post Dec 18, 2006, 12:58:31 AM
by mikerob
8 Replies
1447 Views
Last post Nov 27, 2011, 07:42:35 PM
by Bobby Hunter
13 Replies
3905 Views
Last post Oct 25, 2013, 02:32:52 PM
by lone walker
1 Replies
449 Views
Last post Feb 06, 2014, 09:12:14 AM
by Nation