Author Topic: HIGH BEAMS DON'T WORK  (Read 1685 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mudmaster

  • Offline The 2.5K Group
  • ****
  • Turtle Points: 2480
  • Male Posts: 2,656
  • Member since Feb '05
    • Buy me a beer
HIGH BEAMS DON'T WORK
« on: Feb 16, 2007, 02:49:19 PM »
Here's the problem: Truck is a 1980. The high beams only work when you use the "flash to pass", when you put them on in the normal position they will not go on. I'm at a loss, but I'm thinking it's the switch. Any and all suggestions are welcome.
Time to go wheelin!

kevin286

  • Offline Rock Crawl'n
  • **
  • Turtle Points: -2
  • Male Posts: 13
  • Member since Feb '05
  • Yeehaw
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #1 on: Feb 16, 2007, 07:55:16 PM »
I believe your truck should have 3 fuseable links (coming of the hot side of your battery). That would be where I would check first.

Just my 2c
'94 4Runner, 3.0, Downey HD Coils, Edelbrock IAS Shocks, K&N Drop-in, ARB Bull bar w/warn M8000
'83 Toy longbed. 35"s on MT Classics, DP bed, Post '86 rearend, 5.29s, rebuilt .040 over, 216cam, warn m8k w/syn rope, MC hysteer, bla bla.

mudmaster [OP]

  • Offline The 2.5K Group
  • ****
  • Turtle Points: 2480
  • Male Posts: 2,656
  • Member since Feb '05
    • Buy me a beer
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #2 on: Feb 17, 2007, 07:22:56 AM »
I don't think it's that just because they work on "flash to pass" I'll check anyway though, thanks.
Time to go wheelin!

kneedownnate

  • Offline Gold Turtle Award
  • *
  • Turtle Points: 1006
  • Male Posts: 9,743
  • Member since Oct '04
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #3 on: Feb 17, 2007, 01:13:24 PM »
It most likely is in the switch.  Take a light tester and check your wires.  Find out which wire sends the signal to the high beems, trace it back to the wiring from the light switch and see if it's outputting when you pull back.  If not, problem is for sure in the switches and you could just snag some from a junk yard.  This is a good time to upgrade to intermittent wipers if you don't already have them, but remember to get the intermittent relay too so it'll work :thumbs:
RIP KYOTA

You can go through life being scared of the possible, or you can have a little fun and tease the inevitable.

Give a man venison, he'll eat for a day. Teach a man to hunt Blacktail, he'll be frustrated for life!

mudmaster [OP]

  • Offline The 2.5K Group
  • ****
  • Turtle Points: 2480
  • Male Posts: 2,656
  • Member since Feb '05
    • Buy me a beer
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #4 on: Feb 19, 2007, 05:38:04 AM »
That's what I was thinking too. Weather is crappy here now so I'm waiting. Thanks, will update when I get it figured out.
Time to go wheelin!

Gearhead Wiki

  • Offline Rock Crawl'n
  • **
  • Turtle Points: 51
  • Male Posts: 83
  • Member since Oct '05
  • Crawling with Marlin
    • Gearhead Wiki
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #5 on: Feb 19, 2007, 05:53:08 PM »
my truck  is an 82 and it did the same thing. new switch from a junk yard fixed it.
My automotive wiki project https://www.gearheadwiki.com

81tyota

  • Offline Rock Crawl'n
  • **
  • Turtle Points: 0
  • Male Posts: 13
  • Member since Dec '05
  • ^ thats my 81 p/u 3 1/2" lift and 35's
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #6 on: Feb 27, 2007, 04:24:08 AM »
my 81 has that same problem to, guess i now were to check first now!

4XFlyin

  • Offline Crawler Guru
  • ****
  • Turtle Points: -8
  • Male Posts: 541
  • Member since May '05
  • Crawling with Marlin
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #7 on: Feb 27, 2007, 06:28:44 AM »
Yes it could be the switch, but make sure your fusible links are good. Had this issue before and it was the fusible links.
82 1st Gen with 4.3L vortec and 4l60e. Linked front and rear

My build up. Getting linked
http://board.marlincrawler.com/index.php?topic=50700.msg711361#msg711361

olemisstoy88

  • Offline Crawler Guru
  • ****
  • Turtle Points: -381
  • Male Posts: 521
  • Member since Dec '05
Re: HIGH BEAMS DON'T WORK
« Reply #8 on: Mar 01, 2007, 06:50:30 AM »
mine has the same problem, I just pull the stick back and thump it fwd to turn them on.
88. 4x2  Total chaos 6.5" caddy uniball kit  Racerunner 2.5 x 14" coilovers on front, 62" deavers, fabbed engine/shock cage, bed cage, roll cage and great frame, complete int., (5) 5x4.5 outlaw II w/235 buckshots <----- parting out! make offer

'84 4x4 . 5 speed 22r  3.5" lift  33x10.5s bfg MTs  Hannamann Glass frontcap, 32/36weber, LCE swirlie plate, Magnaflow,
"Im madder than Toby Keith at a Dixie Chicks concert"

 
 
 
 
 

Related Topics

297 Replies
40586 Views
Last post Aug 15, 2011, 06:44:25 AM
by 79rockcrawler
5 Replies
1205 Views
Last post Nov 19, 2006, 03:08:24 PM
by rockwalker
16 Replies
5903 Views
Last post Jan 30, 2012, 11:56:14 AM
by Hunterwarren
2 Replies
1595 Views
Last post Feb 03, 2015, 05:36:41 PM
by hodge built
4 Replies
745 Views
Last post May 25, 2019, 05:23:30 PM
by OOPS